
Als ik ergens koffie ga drinken, kan een taartje natuurlijk niet ontbreken. En na het proeven van de Hummingbird Cake wilde ik niets anders meer. Jeetje, wat is deze lekker zeg! De perfecte combinatie van banaan, ananas en het zoete van de cream cheese icing. Thuis ben ik direct aan de slag gegaan om deze heerlijke taart zelf te maken. En heb je nog een paar rijpe bananen over? Gooi deze dan niet weg, maar maak er deze heerlijke taart mee! Hup, snel naar de supermarkt om de andere ingrediënten te halen en aan de slag te gaan. Je krijgt er geen spijt van! Perfect voor het zomerse weer wat eraan zit te komen.
Ingrediënten voor 14 personen
- 250 ml olijfolie
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- 350 gram rietsuiker/ bruine basterdsuiker
- 4 extra rijpe bananen
- 350 gram ananas uit blik
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 50 gram pecannoten + extra voor de garnering
Ingrediënten voor de icing
- 200 gram poedersuiker
- 75 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram roomkaas
- 2 limoenen
Extra:
- 2 bakblikken met een diameter van +/- 23 cm
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
Vet de bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. Een handig trucje hiervoor is om de bodem van het bakblik op het papier te zetten, over te trekken en uit te knippen. Zo past het bakpapier precies op de bodem.
Zeef het bloem en kaneel in een grote kom en voeg hier de suiker en een snufje zout aan toe.
Pel de bananen en prak ze met een vork totdat het een papje is geworden. Als er nog een paar stukjes banaan in zitten is het niet erg, zolang het grootste deel maar geprakt is.
Laat de ananas helemaal uitlekken en snij deze heel fijn.
Doe de ananas, banaan, eieren, olijfolie en vanille extract in een andere kom en mix dit goed door elkaar. En voeg daarna de droge ingrediënten toe en ‘vouw’ dit door het beslag. Ik gebruik hier een siliconen spatel voor, hiermee schraap je alles goed door in de kom.
Hak de pecannoten fijn en voeg deze toe aan het beslag.
Verdeel het beslag over beide blikken. Bak beide taarten in 35 tot 40 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Steek de prikker in het midden van de taart, en wanneer hij er droog uitkomt, is de taart klaar.
De taart is gaar wanneer de bovenkant goudbruin is gekleurd en de taart zachtjes terugspringt als je erop drukt.
Ga met een mes langs de randen, en laat de taarten voor minimaal 10 minuten in het bakblik zitten totdat je ze op een afkoelrek legt.
Maak in de tussentijd de icing. Zeef de poedersuiker boven een kom en voeg hier de boter aan toe. Mix dit met een keukenmachine of handmixer totdat het mengsel creamy en bleek is.
Voeg de creamcheese en de rasp en sap van 1 limoen aan de suiker en boter toe en mix dit kort door elkaar tot alles goed gemengd is. Mix het niet te lang, anders wordt de icing te vloeibaar. Zet de icing in de tussentijd in de koelkast totdat de taarten zijn afgekoeld.
Als de taarten volledig zijn afgekoeld, is het tijd om de taart op te bouwen. Plaats een taart op een bord of taartplateau. Bestrijk met de helft van de icing de bovenkant van de eerste laag taart. Zorg ervoor dat het overal even dik is. Als je dit niet doet, gaat de taart scheef staan. Leg nu de tweede taart op de eerste en doe hier de overgebleven icing op. Bestrijk dit over de taart en laat ongeveer 2 cm van de rand leeg. Dit ziet er het mooist uit, en scheelt weer geknoei als je de taart nog wilt vervoeren.
Om de finishing touch toe te voegen aan de Hummingbird Cake, hak nog wat pecannoten fijn en strooi deze over de taart heen. Rasp er nog wat limoenschil overheen voor de kleur en de Hummingbird Cake is klaar! Een frisse taart met een zoete nasmaak. Ideaal voor een zomerse dag om met vrienden en familie te delen.
Enjoy!
Heb jij deze Hummingbird Cake gemaakt en ben je trots op het eindresultaat, laat het mij dan vooral weten via Instagram of Facebook met de hashtag #firmavanschie. Ik ben benieuwd! Misschien zit je wel in de Firma favorite van de maand.
Wat een heerlijke taart lijkt me dit. Zeker met die vruchten er bij in. De naam vind ik ook nog eens heel erg leuk!